Vácrátót 2010

Vácrátót nevezetessége a Vácrátóti Botanikus Kert, amely az ország legnagyobb arborétuma és egyben a leggazdagabb hazai élőnövény-gyűjtemény. Tavasszal - amint ez az alábbi képeken is látszik - szép sétát tehetünk itt.

A bejárattól jobbra a Tornácosház fogad:

Sajnos a Trópusi- és Pálmaház, valamint a Pozsgás- és Kaktuszház még nem látogatható, de azért a 29 hektárnyi terület így is bővelkedik látnivalókban.

A sétaút első szakaszán egy kövön márványtábla őrzi gróf Vigyázó Sándor és fia, Vigyázó Ferenc emlékét, akiké a XIX. századtól a kert és a benne lévő kastély volt. Ők alapozták meg a már akkor is létező tájképi kertben a növénygyűjteményt és építtettek olyan elemeket a parkba, amelyek ma is láthatók, s végül egyéb örökös hiányában 1928-ban a Magyar Tudományos Akadémiára hagyták a birtokot.

Az Akadémia azonban különféle okok nem tudhatta sokáig magáénak az értékes területet, egy pár évtizedre meg kellett válnia tőle. Ebben az időszakban a kert állapota eléggé leromlott, a növények kipusztultak, a kastélyt lebontották és a ma is látható udvarházra hasonlító épületet húzták fel a helyére.

1952-ben kapta vissza újra a Magyar Tudományos Akadémia az épületet, és onnantól kezdődtek meg a helyreállítási, felújítási munkák. A kert szépítése azóta folyamatos, pl. 2005-ben újították el a műemlék kovácsoltvas díszkaput is.

Az arborétumot a rajta átfolyó Sződ-Rákos-patak és a kialakított szép tórendszer szeli át. A folyócska partján a sűrű lombok takarásában romantikus vízimalom bújik meg.

A különféle növények sokasága laikusok számára aligha megjegyezhető, de gyönyörködni a nevük ismerete nélkül is lehet az éppen virágzó fákban és bokrokban:

E növény neve viszont megmaradt, ez a kínai júdásfa:

Ez pedig a Koreában és Japánban honos illatos bangita:

A tavon kis szigeteket is hoztak létre, amik hozzájuk vezető íves fahidakkal hozzájárulnak a festői, romantikus összkép megteremtéséhez.

A tóparton Somogyi József Csellós leány című szobra áll.

A gótikus stílusú műromokat annak idején szintén a romantika nevében építették.

Az amerikai mocsárciprus a kertben található tanösvény egyik állomása is egyben. A fa a mamutfenyő rokona, és attól olyan különleges, hogy a mocsárban állva kinyúló légzőgyökereket, azaz „ciprusbabákat” növeszt, hogy ezen keresztül szállítsa az oxigént a víz alatt lévő gyökérzet többi részéhez. A növénynek ezen részei nagyon érzékenyek, könnyű lenne őket eltaposni, ezért kerítéssel vannak körbevéve.

A Berkenyeházban, amely már szintén a bejárat/kijárat közelében található, egy kis kiállítást nézhetünk meg.

Ez már a kapun kívül Vácrátót főtere, ahol éppen felújítási munkálatok zajlanak, így most nem a leglátványosabb a helyszín; mindenesetre egy búcsúpillantást megér a Községháza

és a XVIII. századi barokk római katolikus templom is.


Útikönyv és link:

Vendégváró
Látnivalók Pest megyében
Well-PRess Kiadó, 2000

http://www.botkert.hu/index.html - link