Nagyirtáspuszta 2014

Nagyirtáspuszta a Börzsönyben, egy fennsík jellegű hegynyeregben, csodaszép környezetben fekszik. 1945-ig az esztergomi érsekség erdei majorja volt, az államosítás után pedig az erdőgazdaság erdész- és vadászháza lett. Ma a szent Orbán Hotel és a kisvasútállomás vonzza ide a látogatókat, de érdemes azért is felkeresni, mert számos túraútvonal kiindulópontja lehet. Ezek közül egy könnyebb, kb. 10 km-es körtúra kerül most bemutatásra.

Nagyirtáspusztáról, a Szent Orbán Hoteltől indulva (a szállásról az információkat ld. az oldal alján) a Z+ jelzésen kezdve, majd jobbra a Z jelzésen elkanyarodva érünk fel a Nagy-Sas-hegy nyergébe. Itt a Z háromszög jelzésen, egy kis ösvényen kitérőt tehetünk a Nagy-Sas-hegy 609 m magas csúcsára. Az ösvény egyszercsak véget ér, és a bokrok között-felett az alábbi kilátásban lehet részünk, ahol az előttünk emelkedő hegy a kóspallagi medencét takarja el félig:

Visszatérve a sima zöld jelzésre, majd a következő zöld háromszögnél újra letérve már sokkal jobb kilátásban lehet részünk ugyanerre a kóspallagi medencére:

Ráadásul ez a megállóhely nem csak egy kis ösvény, hanem egy nagy, kellemes, vadvirágos rét, ahol jól el lehet tölteni egy kis időt:

A sima zöld jelzésre újból visszatérve - ahogy a térkép is írja - a Horváth József útjának elnevezett szakaszon folytatjuk utunkat a Sós-hegyre. Horváth József volt az az elhivatott természetjáró, aki túravezetőként, turistaút-jelzések karbantartójaként, turistatérkép-lektorként dolgozott, és az előző, már bejárt ösvényt vágta ki a Nagy-Sas-hegy oldalában többhónapi munkával.

A Sós-hegy 584 m-es csúcsára felérve csodaszép kilátás tárul fel a Dunának főként a Zebegény környéki kanyarulatára:

A Sós-hegyről lefelé indulva még egy darabig gyönyörködhetünk a szép kilátásban:

A zöld jelzés a Lengyel-réteken (ahol régebben idemenekült lengyelek gazdálkodtak) át visz tovább Márianosztra felé. De Márianosztrára nem térünk be, hanem a P+ jelzésen, amely visszavisz minket majd az indulási helyünkre, jobbra fordulunk. Útközben a márianosztrai börtönre és a pálos kolostorra is rálátunk a már régóta kényelmes sétaúttá vált ösvényünkről:

Márianosztráról kiérve újból az erdőbe vesszük be magunkat, ahol egy idő után az Endre-forrást keresztezzük:

A Bezina-rétet elhagyva tovább folytatjuk a P+ jelzésű, kényelmes erdei úton a visszafelé gyaloglást egészen Nagyirtáspusztáig:

A P+ a kisvasút-állomásig vezet el, onnét a Szent Orbán Hotelhez az S+, Z+ együttes jelzésen mehetünk vissza kb. 500 m-t sétálva.Szállás:

Nagyirtáspuszta, Szent Orbán Erdei Wellness Hotel
http://szentorban.hu/ - link

Elhelyezkedés: Az erdő közepén, gyönyörű, hegyektől övezett fennsíkon, idilli környezetben.

Leírás: Többfajta szoba van, egy részük a hangulatos rönképületben van, mások pedig a másik, kőépületben. Törülközőket, mini tisztálkodószereket, fürdőköpenyeket bekészítenek. A wellness részlegben egy kisebb méretű beltéri medence van, infra- és finn szauna, gőzfürdő, aromaszoba, valamint van egy kültéri, többszemélyes jacuzzi is. A svédasztalos reggeli bő választékú, ízletes, a helyszínen egyéni kívánság szerint készülő omlettel stb.

Értékelés: Jó hangulatú, igen kényelmes tartózkodást biztosító hotel, ahová szívesen visszatér az ember többször is!

Képek:

Egy vadételekből álló ebéd a szálloda étlapjáról (tehát nem félpanziós, hanem a la carte fogás):

Egy földszinti, erkélyes szoba a rönképületben:

A fürdőszoba:

A folyosó:

A beltéri medence a wellness részlegben:

A kültéri medence:

A hotel kívülről:


Útikönyv:

Börzsöny és az Ipoly völgye
turistakalauz térképpel
Cartographia, 2011