Dömös, Prédikálószék 2009

Az alábbi leírás egy Dömösről induló, kb. 18-19 km-es körtúrát mutat be.

Dömösről a piros sáv jelzésen indulva hamarosan felbukkan a dömösi prépostság romja, csak sajnos az altemplom, ami a könyv és a benne lévő kép szerint érdekes lenne, be van zárva.

A piros jelzés a Vörös-hegyi-árok mentén,

kényelmes úton vezet tovább.

A piros kör jelzésre letérve, és azon haladva kezd hangosabb lenni a környék, így már tudni lehet, hogy a Rám-szakadék tája ez.

A régi térképeken ez a piros kör jelzés még becsatlakozik a sárga sávba (és akkor még régi térkép szerint terveztem ezt az utat), de a valóságban és az újabb térképeken már a piros kör jelzés egyszer csak elfogy. De azért az irányt tartva át lehet kelni a völgyben lévő kis patakon, és a szemben lévő meredek hegyoldalba vágott kis ösvényen továbbhaladni a Lukács-árok mentén.

Ez már nem olyan széles és kényelmes erdei sétaút, hanem csúszós és keskeny, gyökerekkel teli ösvény, szerencsére egy idő után felbukkan a sárga sáv jelzés, ami nemsokára becsatlakozik a kényelmesen járható, piros és zöld sáv jelzésű útba, amelyik Dobogókő ill. a Rám-szakadék irányából érkezik - innentől kezdve viszont már nagyon sokan vannak az úton... egészen a Kaincz-forrásig tart a tömeges vonulás, ahol szintén sokan pihennek.

Van itt egy kis kápolna is, a neve: Szentfa-kápolna.

Innét a piros háromszög jelzés a Prédikálószékre visz fel - meredek az út, és később egyre kevésbé járhatóvá válik, köves, sziklás lesz és vigyázni kell, hogy hová lép az ember, mert a kövek és a talaj is pereg kifelé a lába alól.

Útközben haladunk el a Vadálló kövek mellett,

amelyek állítólag a vadat álló kutyára hasonlító mivoltuk miatt kapták ezt a nevet:

Egy út mentén napozó gyíkpár:

Az utolsó nehéz, meredek, hegyoldali szakasz után már egy normál erdei út jön, ahonnét már nincs messze a csúcs, a Prédikálószék,

ahonnét gyönyörű a kilátás a Dunakanyarra:

Lefelé még mindig a piros háromszög jelzésen (más nincs is itt) vezet az út, de ezen az oldalon már lankásabban:

A Keserűs-hegy - Király-kúti-nyereg, és onnét a piros sávval jelzett Szőke forrás völgye vezet vissza a Kaincz-forráshoz,

ahol sötétedés előtt már nem honol a napközbeni tömeg, csak néhány kiránduló bukkan még elő az ösvényen, akik már sietősen Dömös felé veszik útjukat.

De nincs már messze innét Dömös, ahová már aszfaltút vezet vissza a Malompatak mentén.


Útikönyv:

Vendégváró
Látnivalók Komárom-Esztergom megyében
Well-PRess Kiadó, 2000