Dég, Székesfehérvár 2009

A cím csalóka, mert valójában sem Dégről, sem Székesfehérvárról nem lesz szó, csak egy-egy kastélyról mindkét településen: a dégi Festetics-kastélyról és a fehérvári Bory-várról. Az előbbihez az ötletadó egy tájkertészeti blog olvasható posztja volt.

Dégen a kastélyhoz érve rögtön ígéretesnek tűnik a hely: gondozott park ősfákkal és egy kissé kopottas klasszicista épület fogad.

Belül sok berendezési tárgy nem maradt, elvétve akad csak egy-két bútor. Azért nem teljesen üresek, mert a falakat képekkel és magyarázó táblákkal rakták tele, így olvashatunk a kastély és a Festeticsek történetéről; többek között pl. arról is, hogy a XIX. századi épületet Pollack Mihály tervezte (aki a Nemzeti Múzeumot is) és hogy egészen a közelmúltig nevelőotthonként funkcionált.

Sok szó esik a kertről is, amely azért is nevezetes, mert Magyarország egyik legszebb angol-, illetve - hivatalos nevén a fent belinkelt szakblog szerint - tájképi kertje. Ahogy az ember sétálgat a parkban, elsőre talán fel sem tűnik neki, hogy gondosan tervezett kertben jár, minden olyan természetesnek hat. Pont ez a jó benne, de azért a valóság az, hogy mindennek a helye gondosan lett kiválasztva.

Az egyik jellegzetesség az, hogy ha a megfelelő helyekről nézünk körbe, akkor a fák ölelésében egy-egy épület, templom(torony) vagy egyéb "meglepetés" (idézet a már említett blogból) bukkan fel a nyiladékokban. A legtöbb ilyet a kastély hátsó felétől a kert irányába nézelődve lehet felfedezni, de pl. ha a tótól nézünk vissza a főépület felé, akkor az is ugyanígy látszik a fák között.

Merthogy tó is van: az erre folyó patakot duzzasztották fel egy nagyon hangulatos tóvá, amelyen tavirózsák nyílnak és csónakok ringatóznak. A szemközti szigetre tölgyfahídon lehet átmenni és itt egy szép kis építményt is találunk, amely a találó Holland-ház névre hallgat.

A székesfehérvári építmény egészen más stílusú: egy sokkal kisebb területen lévő XX. századi „minivár”, amit Bory Jenő szobrász és építészmérnök tervezett és épített fel mintegy 40 éven keresztül.

Az épület nemcsak művészeti alkotás, hanem a felesége iránt érzett mérhetetlen szeretet mementója is, ahogy azt a kiállított képek, szobrok és a mindenhol felbukkanó versidézetek mutatják. Természetesen ezeknek a nagy része is saját alkotás.

Bory Jenő vitathatatlanul nagy fantáziával megáldott és romantikus lélek volt. Az én ízlésem szerint egy kissé túlzottan is :),

de legalább a gazdagon díszített várban és kertben sok a látnivaló, így a kis terület ellenére is el lehet jó darab időt tölteni itt.Útikönyv és linkek:

Vendégváró
Látnivalók Fejér megyében
Well-PRess Kiadó, 2001

http://www.utazzitthon.hu/deg_festetics-kastely.html - link
http://tourinform.hu/bory-var?folderID=76021 - link