Paloznak, Csopak, Balatonfüred 2009

A címben szereplő három helyszín kényelmesen bebarangolható egy nap alatt - a legcélszerűbben talán kerékpárral, de persze autóval vagy akár gyalogosan is lehetséges. Az alábbiakban ezeknek a Balaton-parti településeknek a látnivalói kerülnek bemutatásra.

Paloznak utcáin több szépen felújított, nádtetős, tornácos népi házat láthatunk:

A falu központjában áll a XIX. századi késő barokk református harangtorony,

tőle pár lépésre pedig a Diószegi-házban berendezett tájház látható, bár most éppen zárva van. De nem baj, azért a kertkapu nyitva áll, az udvarba most is be lehet menni körülnézni. Az épület homlokzatán az 1888-as évszám jelzi az utolsó átépítés dátumát, azóta csak felújítások történtek és 1996-ban nyitották meg a tájházat.

Innét már jól látszik a katolikus templom, amely eredetileg a XIII. századból származik (román kor), majd a XIV.-ben megnagyobbították (itt került bele egy kis gótika), de a most látható formáját a XIX. században kapta, amikor (klasszicista stílusban) átépítették. Viszont az utolsó renováláskor kibontották a vakolat alól a megmaradt eredeti részeket, így most azok is láthatók.

A templom melletti Millenium parkot és a faluban kicsit feljebb lévő mázsa téri Szent Donát-szobrot a felette álló kápolnával 2000-ben hozták létre,

csakúgy, mint az innen induló kálváriát.

Paloznakot elhagyva szép a kilátás a Balaton irányába a Csopak felé tartó, fenti, murvás földútról:


(Kattints a panorámaképre, ha nagyban szeretnéd látni.)

Hamarosan elhaladhatunk a Pongrácz-kastély mellett,

majd Csopakhoz közeledve megmutatja magát a híres borvidék: már jobbra-balra rendezett szőlősorok vesznek körül, és szebbnél szebb pincék és présházak kísérik az utat – a háttérben pedig mindig ott a Balaton.

Itt halad a 2006-ban létrehozott Olaszrizling tanösvény is, amely a két falu között 12 táblán mutatja be az itteni szőlőfajtákat és a szőlőművelés legfontosabb tudnivalóit.

A messzeségben hamarosan már a csopaki református templom tornya tűnik fel,

majd nemsokára következik az út mentén a XIX. századi, romantikus Ranolder-villa. Ide nem lehet bemenni; ma a Növényvédelmi és Agrokémiai Kutatóintézet működik benne.

Csopakra beérve a fenti út a felújított, eredetileg XIII. századból származó Csonka toronyhoz érkezik. Ez egy templom tornya, mára a régvolt épület többi részét elbontották, mert olyan rossz állapotban volt, de az eredeti fal egy részletét még mindig meg lehet nézni a torony egyik oldalán.

Az út másik oldalán pár lépésnyi sétára van innét a vízimalom, amelynek kerekét a Nosztori-patak vízesése hajtotta. A környéken a XIII. században már több malom is állt, ez a mostani épület a XIX. században készült. Még ma is működőképes lenne, ha a patak nem száradt volna ki alatta. Némelyik térkép Plul malomként említi Plul Józsefről, aki valószínűleg az utolsó tulajdonosa lehetett a malomnak a XX. században.

A Füredi utcán elindulva a falutól nyugatra fekvő Nagykúti-dűlő felé található a Gombás-kút, aminek a látványa csalódást keltő, de a víze azért nem rossz.

Két utcával arrébb, a Budai utcánál a térkép jelzi az útikönyvek által említett XIX. századi klasszicista Budai-villát és az ugyanazon a telken lévő Vincellérházat. Mivel nagy kert veszi őket körül, nem igazán lehet jól látni őket.

Viszont a faluba visszatérve itt is sok, szép, népi építésű, ódon hangulatba ringató nádtetős házat lehet látni.

Egyáltalán nem régi viszont a főutcán álló római katolikus templom. A Szent István királyról elnevezett épület 1983-ban épült és ennek megfelelően igen modern.

Alig pár lépésnyire tőle, az út másik oldalán viszont egy igazán régi, vörös kőből épült XIII. századi templom maradványa látható, a kövesdi templomrom. (A mai Csopak helyén ugyanis két település volt a középkortól: Kövesd és Csopak. Az előbbi már szerepel egy XI. századi oklevélben is.)

Kicsit lentebb áll az 1800-ban épült késő barokk református templom, amelynek a tornyát idefelé már messziről lehetett látni.

Lent, a vízpartnál, a strand bejárata előtti István-Gizella kút 1996-ban készült el a királyi pár házasságkötésének ezeréves évfordulójára. (A környéken több, sokszor szénsavas savanyúvíz-forrás is van. Itt pl. nem messze a bicikliút mentén, kissé még nyugat felé tartva van egy, a Szent József-savanyúvízforrás.)

Ez pedig már - a kerítésen belül - a csopaki strand:

Csopakról Balatonfüredre átmenvén a vízpartiTagore-sétányhoz érkezhetünk:

A sétálóutcát egyik oldalán a Balaton, a másik oldalán pedig szépen gondozott, virágokkal beültetett park kíséri.

Méltán a város legnépszerűbb helye, tavasztól őszig itt korzózik az üdülők apraja-nagyja, amikor éppen nincsenek a strandon.

Itt áll a parton A Halász és a Révész szobra.

Elhagyva a közvetlen vízpartot, a parkban bentebb áll egy hársfa alatt a sétány névadójának, Rabindranath Tagore hindu költőnek a szobra, aki 1926-ban európai tanulmányútja során megbetegedett és akkor gyógykezeltette magát itt Füreden. A kúra olyan jól sikerült, hogy utána visszajött és elültette ezt a hársfát.

Ezzel a tettével lavinát indított el, a faültetés divattá vált, és ma már sok fát és emléktáblát láthatunk a parkban, amelyet híres emberek sora ültetett.

A parkban ezenkívül egyébként igazi faritkaságokat is fel lehet fedezni, mint pl. a narancseperfa vagy a bálványfa. De nemcsak fából, hanem szoborból is van egy pár. Látható itt szobra többek között Kisfaludy Sándornak,

Kőrösi Csoma Sándornak,

Széchenyi Istvánnak, aki sokat tett azért, hogy útnak indulhasson innét a Kisfaludy nevű első balatoni gőzhajó 1846-ban,

és Eötvös Károlynak is, aki a Balaton igazi rajongójaként írta meg annak idején az Utazás a Balaton körül című könyvét, részletesen ismertetve benne Füredet is.

A parkon túl a központi Gyógy tér fekszik, amelyet három oldalról szép épületek vesznek körbe, a közepén pedig hársfák ölelésében a Kossuth Lajos forrás ivócsarnoka áll. A középen lévő forrás mellett a téren még több kút is található. A híres füredi szénsavas savanyúvíz az, ami a települést nemzetközileg is elismert gyógyüdülővárossá tette. Fürdőként szívbetegségek gyógyítására, iszogatva pedig gyomorbántalmak ellen hatásos. Manapság már inkább az első módszert alkalmazzák.

Nem véletlen, hogy a tér keleti oldalát a XIX. századból származó, de aztán a XX. században átépített Állami Szívkórház épülete foglalja el. Tervezője az a Packh János, aki az esztergomi bazilikát is megálmodta.

A tér északi oldalán áll a Füredi Panteon, amelynek árkádsoros fedett sétányán számos emléktábla őrzi az itt járt költők, tudósok, művészek nevét és Füredet vagy a Balatont méltató sorait. A három oldalról közrefogott parkban Kisfaludi Strobl Zsigmond A gyík című szobra áll (amit neveznek Fürdőző nőnek is – azt hiszem, erről a névről könnyebb megismerni :)).

A mellette balra lévő épület az Anna Grand Hotel, amely az egyik legrégebbi építmény. A XVIII. századtól fogadó állt itt, ami később átalakítások után a Nagyvendéglő nevet kapta. Ezután lett belőle Grand Hotel, majd SZOT-szanatórium, és most pedig újra szálloda.

Mellette, a nyugati oldalon a XVIII. századi Horváth-ház áll, amely a Balaton-part legszebb és legnagyobb copf stílusú épülete. Szentgyörgyi Horváth József építtette és itt rendezte az első Anna-bált 1825-ben lánya, Anna Krisztina névnapján. (Az esemény sikeresnek bizonyult, mert a lány meg is ismerkedett jövendőbelijével, azzal a Kiss Ernővel, aki később az aradi vértanúk egyike lett.) A füredi Anna-bál azóta már messze földön ismert fogalom.

A térről indul a Blaha Lujza utca, amelyen megtaláljuk Blaha Lujza XIX. századi, klasszicista stílusú nyaralóját, amely ma étterem és szálloda. Nagyon könnyű megismerni, mert a homlokzatán nagybetűs felirat díszeleg, amely szerint "Ez volt a nemzet csalogányának legkedvesebb fészke".

Az utca végén a különleges, XIX. századi, klasszicista stílusú római katolikus Kerek-templom áll. Bár írnak róla az útikönyvekben is, de nagyon jól jön, hogy a templomban bent két tábla is ki van függesztve az épület és a főoltárkép tudnivalóiról. Ebből lehet megtudni többek között azt is, hogy a szokatlan templom szokatlan főoltárképe, amely Jézust és a szamariai asszonyt ábrázolja Jákob kútjánál, valószínűleg a helyi gyógyforrással való párhuzam miatt készülhetett. Az sem mindennapi, hogy az osztrák festőt mindössze 17 évesnek mondják a kép készítésekor.

Fentebb, a füredi ófalu irányában hamarosan a Jókai-villa következik. A XIX. századi kora eklektikus stílusú épületet nemrég újíthatták fel. Mindenesetre most éppen zárva van, így ha van is benne emlékmúzeum, ahogy azt a könyvekben írják, azt most nem lehet látni.

A közelben áll a Huray-villa is, ami szintén egy XIX. századi műemlék jellegű épület. A tulajdonosa Huray István, a fürdő főorvosa volt, és ő hívta ide Jókait is a szomszédságába, aki történetesen a sógora volt. A ház sokkal inkább nyaraló, mint villa; egyszintes, romantikus, és igazán szép a kiugró terasszal és a fából készült oromzatával.

Egyre feljebb menve a főutcán nemsokára egy újabb műemlék jellegű építmény vonja magára a figyelmet:

A rajta lévő tábla szerint Pálóczi Horvárth Ádám költő és mérnök építtette a XVIII. században romantikus stílusban, majd 1860 körül egy angol mérnök, Teasdale Vilmos építtette át, aki egyébként a Lánchíd építésvezetője volt. Ma már zeneiskolaként működik, ahogy ez a homlokzatán lévő nagy feliratból egyértelműen kiderül.

Nem sokkal messzebb található a vörös kőből épült katolikus templom,

majd onnét még nyugat fel kell menni egy kicsit a XIX. századi barokk református templomig:

Visszafordulva most már, az Arácsi úton (Balatonarács felé, ami most már Füred része), kb. félútnál van a Gombás-kúria, ami a XVII. században parasztháznak épült, de a XVIII. században copf stílusú úri laknak alakították át.

Az arácsi késő barokk katolikus templom:

A XVIII. századi egyszerű kis református templom:

Ez a szép épület pedig a templom mellett a református gyülekezeti ház, régi iskola:

Végezetül álljon itt még két fotó a Csopak és Füred közötti kellemes kerékpárútról:Útikönyvek:

Sági Károly - Zákonyi Ferenc: Balaton
Panoráma, 1989

Feketéné Kordé Katalin: A Balaton és környéke
Panoráma, Budapest, 2005

Balaton-felvidék, Keszthelyi-hegység
turistakalauz térképpel
Cartographia

Alsóörs, Csopak, Felsőörs, Lovas, Paloznak térképe
Balaton Riviera Turisztikai Egyesület

Vendégváró
Látnivalók Veszprém megyében
Well-PRess Kiadó, 2000