Nadap, Pákozd, Bakonykúti 2009

Az alábbiakban egy autóval megtehető egynapos, Pákozd környéki kirándulás kerül bemutatásra.

Az út első megállója Nadap, azon belül pedig a szintezési ősjegy helyszíne: ez az a magyarországi viszonyítási pont, amely alapul szolgál a térképészetben a magasságok méréséhez. Még a XIX. században határozták meg a pontos magasságát az Adriai-tengerhez viszonyítva. Azért van pont itt, mert ez az ország egyik legszilárdabb hegysége.

A Pákozd-közeli Mészeg-hegyen lévő Pákozd-Sukorói Arborétum a következő megállóhely. A bejárat utáni kétszintes épületben (a felső szintre az épületet megkerülve, hátulról lehet bejutni) a környékbeli növény- és állatvilággal ismerkedhetünk meg; a ház melletti ösvényen elindulva pedig a parkosított arborétum területén sétálhatunk. Van itt egy tó,

valamint egy kilátó is, ahonnét a környék szép panorámájában gyönyörködhetünk a háttérben a Velencei-tóval.

Az arborétumtól (autóval) néhány percre található a Pákozdi katonai emlékhely, ahol éppen nagy tereprendezés és építkezés folyik, úgyhogy fotók nem is készültek. De a munkálatok közben is meg lehetett tekinteni néhány dolgot:
- az 1848-as emlékmúzeumot, ahol meg lehet ismerkedni a pákozdi csata részletes történetével és szemügyre vehetjük a korabeli relikviákat
- a múzeum épületének másik oldalán a Misszió című kiállítást, amely a magyar békefenntartó haderők XX. századi történetéről szól
- valamint nem messze innét, az út mentén áll a Don-kanyar-emlékkápolna, amely a II. világháborúban a Don-kanyarnál elesetteknek állít emléket.

A Kelet-Bakony lábánál fekvő Bakonykútihoz már kissé távolabb kell autózni, de igazán megéri az út, mert ha lenne „Magyarország legszebb falva” című verseny, akkor nagy eséllyel pályázhatna az aranyéremre.

A porták szépek és rendbentartottak, és nemcsak némelyik, hanem mind - egy-egy kapu, házhomlokzat vagy gondosan elhelyezett virágcserép mutatja, hogy az itt élők mennyire ügyelnek a szép környezetre.

És ez a közterületeken is ugyanígy van: ápolt fák, bokrok, virágok és gyep mindenfelé, mintha az egész falu egy nagy park lenne.

Lépten-nyomon találkozunk az ötletes és jellegzetes fa szobrokkal is, amelyek szintén a falu díszére válnak.

A nap lezárásaként érdemes visszatérni megint Pákozd közelébe, ahol a szúnyog-szigeti Halászcsárdában jóízűen lehet lakomázni.

Jól bevált fogás például a pisztráng lyoni hagymával és kapros szósszal,

vagy pedig a méretes, többszemélyes csülöktál:

A csárda mellett lesétálhatunk a Velencei-tó partjára, ahol az esti fényekkel búcsúztatjuk a napot.Útikönyv és linkek:

Vendégváró
Látnivalók Fejér megyében
Well-PRess Kiadó, 2001

http://www.kirandulastervezo.hu/Main.php?do=detailViewAction&id=46 - link
http://www.belfoldiutazas.hu/magyar/latnivalo/pakozd/pakozd-sukoroi-arboretum-321155 - link
http://www.vendegvaro.hu/1848-as-emlekmuzeum - link
(A belépőjegy 400 Ft volt.)
http://www.vendegvaro.hu/Pakozdi-katonai-emlekhely - link
http://www.vendegvaro.hu/Misszio-interaktiv-kiallitas - link
(A belépőjegy 200 Ft volt.)
http://www.bakonykuti.hu - link