Adatok, információk

Az itt megadott adatok természetesen a 2010-es főszezonban voltak érvényesek.

I. Szállások

Ajánlott:

Lefkada, Kalamitsi, Fantastico
http://www.fantastico.com.gr/ - link

Ár: 60 euró/éjszaka/kétágyas stúdió.

Elhelyezkedés: A sziget nyugati, hegyes, meredek partú oldalán, fent egy hegygerincen, egy csendes faluban, annak is a legcsendesebb, nyugodtabb csücskében. Az utolsó nagyon rövid szakaszt egy könnyen járható, ám keskeny földúton kell megtenni, ami akkor okozhat esetleg kisebb visszatolatási problmát, ha épp jön valaki szemben. A ház a falu utolsó háza, utána már csak az erdő kezdődik. Idilli hely csöndre, békére, nyugalomra vágyóknak.

Leírás: Szép, modern stúdiók konyharésszel, nagy hűtővel, tévével, légkondival. Törülközőt adnak. Pici, de szép, zuhanyzós, zuhanyfüggönyös fürdőszoba. Reggeli és transzfer nincs. Az erkélyről a tengerre fantasztikus panoráma nyílik és gyönyörű a naplemente. A legjobb talán a 2-es és a 3-mas számú stúdió, ez a kettő van az emeleten privát erkéllyel. A másik két emeleti az 1-es és a 4-es, ezeknek nincs privát balkonja, csak az ajtó előtti részen lehet leülni, de oldalról látni a tengert, és a 4-es elől szintén látni a gyönyörű naplementét. Ugyanakkor a földszintiek sem rosszak egyáltalán, ha úgy hozná a sors, szívesen laknék akár azok közül is bármelyikben. A kilátás onnét is ugyanolyan szép, s csendes, nyugodt, intim hangulatú a kert, a lenti részt jóformán csak az ott lakók használják. Van még ezen kívül egy különálló kis ház is a kertben, privát terasszal, ami szintén nagyon kellemes. Parkolni a ház körül lehet, ha máshol nincs hely, akkor az erdő melletti út mentén.

Értékelés: Kedves, idősebb házaspáré a ház, ők tartják rendben a szobákat. Ők maguk a ház befelé, az út felé néző részében laknak. Nagyon diszkrétek, sosem zavarják a vendégeket előzetes egyeztetés nélkül. Talán emiatt is történt, hogy a 6 éjszaka alatt, amit ott töltöttünk, nem volt takarítás, mert szinte sosem találkoztunk, hogy egyeztetni tudtuk volna, hogy mikor jöhetnek takarítani. (Egy másik vendégtől tudom, hogy velük külön megbeszélte a tulajdonos felesége a takarítás időpontját.) A helyet csak ajánlani tudom, ha újra mennék Lefkadára, csak itt szállnék meg megint.

A tulajdonostól lehet venni házi készítésű mézet (nagyon finom!) vagy olívaolajat. S biztos emiatt van az is, hogy néha pár méh is feltűnt az erkélyen. Aki allergiás a csípésükre, annak ez esetleg hátrányt jelenthet, bár állítólag a tulajdonos szerint nem bántanak... Nem zavartak különösebben, bár egyszer egy reggelizést félbe kellett szakítani, mert a méhek is nagyon be szerettek volna társulni...

Képek:

A stúdió:
A fürdőszoba:


Az erkély és a kilátás:


A bejárat:


A ház az erdei út felől:

A ház a hegyoldalban:

A ház a kertből:

A kertbe vezető lépcső és a különálló ház bejárata:

A kert:


A 4-es stúdió erkélye, mögötte a 3-mas bejárata:

Peloponnészosz, Koroni, ZagaMilos Hotel

http://www.zagamiloshotel.gr/ - link

Ár: 45 euró/éjszaka/kétágyas szoba egy felejthető, jelképes reggelivel.

Elhelyezkedés: A Peloponnészosz déli részén, egy nagyon helyes kisvárosban, a strandhoz vezető út mentén, csendes helyen.

Leírás: Egyszerű, de tiszta szoba, légkondival, nagy hűtővel. Zuhanyzós fürdőszoba zuhanyfüggönnyel. Oldalról tengerre néző erkély volt (kicsit lehetett látni a vizet), de a hotel hátuljában lévő szobák erkélye tényleg tengerre néző. Törülközőt adnak, parkolni a hotel udvarában lehet.

Értékelés: Egyszerű, de megfelelő kis hotel, akár hosszabb tartózkodásra is elképzelhető.

Képek:

A szoba:


A fürdőszoba:

Az erkély és a kilátás:
A hotel oldalra néző szobái:

A hotel hátra, tenger felé néző szobái:

A hotel bejárata:


Peloponnészosz, Mani, Agios Nikolaos, Anna Maria Apartments & Studios
http://www.annamariastudios.com/ - link

Ár: 50 euró/éjszaka/kétágyas stúdió.

Elhelyezkedés: A külső Manin, egy kedves kis faluban, annak is a szélén, hasonló apartmanházak között található ez a szép kis ház. Csendes, nyugodt hely.

Leírás: Nagyon szép, modern apartman külön konyhával, külön hálószobával, nagy hűtővel, tévével, légkondival. Törülközőt adnak. Pici, de szép, zuhanyzós, zuhanyfüggönyös fürdőszoba. Reggeli nincs. Privát terasz van, ahonnét a bejárat nyílik, s a hálószobából is ki lehet menni egy kétszárnyú teraszajtón. A terasz előtt egy sor citromfa van :), de ezt leszámítva is gyönyörű, szépen gondozott a kert.

Értékelés: Kedves, barátságos házaspáré a ház, nagyon szimpatikusak voltak ők is, a környezet is, nagyon szívesen laknék itt akár hosszabb ideig is. Az apartmanban volt egy vaskos tájékoztató mappa a környékbeli praktikus információkról és egyebekről, a leírásból úgy tűnt, hogy talán egy német utazási iroda szokta kiközvetíteni a szobákat.

Képek:

A hálószoba:


A konyha:


A fürdőszoba:


A terasz:

A kert (a terasz bejárata mellett):

A ház:Peloponnészosz, Mani, Gerolimenas, To Akrogiali
http://www.gerolimenas-hotels.com/ - link

Ár: 50 euró/éjszaka/kétágyas szoba.

Elhelyezkedés: A belső Manin, egy nagyon kis településen, a nagy, gömbölyű köves strandon, kis halászkikötő mellett. A hotel aljában étterem és bár működik. Ha hangosabb társaság van, akkor ez esetleg zavaró lehet.

Leírás: Egyszerű, mindenféle luxus nélküli, de tiszta szoba, minihűtővel, tévével, légkondival. Törülközőt adnak. Zuhanyzós, zuhanyfüggönyös fürdőszoba. Reggeli nincs az árban, de az étterem már kora reggeltől nyitva van, lehet kérni, vagy akár félpanziót is, ha valaki arra vágyik. Hatalmas, privát erkély, ahonnét mindent lehet látni, ami lent folyik az öbölben. Parkolóhely van bőven a hotel körül.

Értékelés: Kedvesek, segítőkészek voltak a hotel dolgozói, akár hosszabb ideig is szívesen laknék itt, egyedül csak egy rendes, nagy hűtő hiányozna egy hosszabb tartózkodás esetén. A hotel mellett közvetlenül üzemel egy másik, négycsillagos hotel is, illetve a tulajdonsoknak van kicsit arrébb egy harmadik szállása is, ezekről a honlapon lehet tájékozódni.

Képek:

A szoba:


A fürdőszoba:

Az erkély oldalra néző része és a kilátás:(Kattints a panorámaképre, ha nagyban szeretnéd látni.)

A hotel:Nem ajánlott:

Peloponnészosz, Diakofto

Elérhetőség nincs (csak telefonszám volt, de nem jegyeztem fel.)

Ár: 30 euró/éjszaka/apartman.

Elhelyezkedés: A Peloponnészosz északi részén, egy kis faluban a Korinthoszi-öböl partján, a kavicsos strand mellett. A vonatállomástól gyalog kb. 10-15 perc sétányira van. Egy magánháznál van kint a tábla, hogy kiadó szobák, s a mellette lévő épületet adják ki a vendégeknek.

Leírás: Azt leszámítva, hogy szuterén apartman, végül is teljesen rendben volt. Tágas hálószoba, nappali, konyha, fürdőszoba mosógéppel, zuhanyfüggönyös zuhanyzóval. Törülközőt adnak. Reggeli nincs az árban, a közös kertett lehetett volna használni, de amúgy is kicsit szedett-vedett benyomást keltett. A kocsival az udvarban lehetett parkolni.

Értékelés: Kedves, csak görögül beszélő tulajdonosnővel kellett tárgyalni. Ebben az apartmanban hosszabb ideig persze nem laknék, de a ház elején lévő, tengerre néző, erkélyes, emeleti szobák nem lehetnek rosszak.

Képek:

A hálószoba:


A konyha:


A fürdőszoba:


A ház és az udvar hátulról:


A ház elölről:

Ide nyílnak a szuterén apartmanok ablakai:

A bejárat:


Peloponnészosz, Andritsena, Hotel Theoxenia

http://www.theoxeniahotel.com/ - link

Ár: 40 euró/éjszaka/kétágyas szoba.

Elhelyezkedés: A Peloponnészosz nyugati részén, egy kedves, hangulatos, kis hegyi faluban.

Leírás: Kicsi szoba két különálló ággyal, régi, kopott berendezés, légkondi nincs, hűtő nincs, a kilátást nem tudni, hogy milyen, mert nem lehetett felhúzni a redőnyt. Az ajtót meg nem lehetett rendesen bezárni. Fürdőszoba mini és egyszerű, ablak és zuhanyfüggöny nincs. Törülközőt adnak. Reggelit lehetett volnak kérni felárért. Parkolni a hotel előtt lehetett, de elég sokan voltak, úgyhogy már csak egy fél hely jutott éjjel...

Értékelés: Talán a legrosszabb szállás volt az úton, abszolút is, de ár-érték arányban meg pláne. (De tekintve a körülményeket az adott helyzetben még ez is jó volt. :)) Talán a hotel elején lévő szobák jobbak, amelyeknek van erkélye és szép kilátása a hegyekre, meg amelyekben működik a redőny és a szobakilincs.

Képek:

A szoba:
A fürdőszoba:

A hotel kívülről:


A kilátás a hotel elől:


Peloponnészosz, Kalo Nero, Hotel Akrogiali

http://www.hotelakrogiali.gr/ - link

Ár: 65 euró/éjszaka/kétágyas szoba.

Elhelyezkedés: A Peloponnészosz nyugati részén, egy üdülőfaluban, közvetlenül a tengerparton, a strandnál, a hasonló hotelek, apartmanházak között a tavernasoron. A hotelnek saját étterme van.

Leírás: Modern, tiszta, megfelelő szoba két különálló ággyal, légkondival, minihűtővel. Törülközőt adnak. A fürdőszoba pici, és zuhanyfüggöny nincs, de felújított az is. Az erkélyről szép kilátás nyílik a tengerre, és gyönyörű a naplemente is, csak a villanyvezetékek zavarnak be egy kicsit. Parkolni a hotel udvarában kialakított parkolóban lehet.

Értékelés: Nem volt ez annyira rossz, csak kissé drága, és éjjel jobb lett volna egy nyugalmasabb hely, hogy ne kelljen becsukni az erkélyajtót a hotel tavernájából feljövő zajok miatt.

Képek:

A szoba:A fürdőszoba:


Az erkély és a kilátás:

A hotel:


Peloponnészosz, Gialova

Tel.: 2610335566, 2723023486

Ár: 60 euró/éjszaka/apartman.

Elhelyezkedés: A Peloponnészosz nyugati részén, egy üdülőfaluban, a főút mellett, a falu végén.

Leírás: Modern, tiszta, szép apartman nagy hálószobával, nagyon jól felszerelt nappali-konyhával (szendvicssütő, papírtörülköző, szalvéta, szalvéta, mosogatószer, szivacs, edények stb. - minden volt), légkondival (csak a hálóban). Pici kádas fürdőszoba zuhanyfüggönnyel. Kellemes erkély, végig a házon, bejárat a hálóba és a nappaliba is. Törülközőt adnak, parkolni a ház mellett lehet. (Nincs bekerítve a ház.)

Értékelés: Nagyon kedves idős házaspár vezeti a házat, nem beszélnek nagyon angolul. Maga az apartman nagyon jó volt, ha egy másik helyen lenne, szuper lenne, de én nem szeretek a főút mellett lakni, meg hát kicsit drága is volt, de ez a helynek köszönhető, abban a faluban minden szállás ilyen sokba került.

Képek:

A hálószoba:


A nappali-konyha:A fürdőszoba:

Az erkély:


A ház:


Peloponnészosz, Mavrovouni, Cavo Grosso

http://www.web-greece.gr/hotels/cavogrosso/ - link

Ár: 80 euró/éjszaka/apartman (erős alkuval, a hivatalos ára 100 euró körül van).

Elhelyezkedés: A Peloponnészosz déli részén, egy üdülőfaluban, egy zárt, apartmanházakból álló komplexumban.

Leírás: Modern, tiszta, szép apartman nagy hálószobával, nappalival, jól felszerelt konyhával (mosogatószer, szivacs, edények stb. - minden volt), légkondival. Tágas, modern fürdőszoba zuhanykabinnal. Saját, zárható udvar a ház körül. Törülközőt adnak, parkolni a ház közelében lehetett. A strand felé félig egy privát út visz le.

Értékelés: Ebben az égvilágon semmi rossz nem volt az árán kívül, ha az valakinek nem sok, akkor akár az ajánlott részben is lehetne.

Képek:

A hálószoba:


A nappali és a konyha:A fürdőszoba:

A saját udvar:

A ház:


II. Autóbérlés

Economy Car Rentals . com
http://www.economycarrentals.com/ - link

Opel Astra 1.4 15 napra 478 euró, azaz 31,8 euró/nap biztosítással, 467 euró önrésszel, a reptéren átvéve és a végén otthagyva.
Előre interneten foglaltam az autót a fent megadott oldalon keresztül. Kb. 68 euró előleget kellett a neten keresztül kifizetni, a fennmaradó részt érkezéskor egyenlítettem ki, készpénzzel. A kártyáról pedig letétbe helyezték a deposit összegét, amit végül az utolsó napnál részletezett sérülésekre hivatkozva nem is adtak vissza. A helyi partner, akinél át kellett venni az autót, a Sixt kölcsönző volt.
Megtett út: 15 nap alatt 2472 km, napi átlag: 165 km.
Benzin: kb. 1,54 euró/liter. 15 nap alatt: 273 euró, napi átlag: 18,2 euró.
Egyéb költségek:
Autópályadíjak: Athén-Diakofto: 8,6 euró (2,8+2,9+2,9); Mavrovouni-Athén: 8,5 euró (1,4+1,4+2,9+2,8)
Rio-Antirio-híd: 12,2 euró
Parkolás Porto Katsikin: 5 euró


III. Étkezés

15 nap alatt összesen 1 főre, átlagosan kb. napi egy, vagy minden másnapi tavernázással : 332 euró
Napi átlag: 22 euró

Jellemző tavernaárak:

Lefkada:
Kalamitsi, Taverna Ionio:
görög saláta 6 euró; muszaka 6 euró; tzadziki 3 euró; tiropita 5 euró; kenyér 1,5 euró; italok 1,5 euró
Kalamitsi, Dalton's Grill House: kontosouvli 7 euró; görög saláta 6 euró; kenyér 1,5 euró; italok 1,5 euró
Kalamitsi, Karya, Ta Platania: összesen 18 euró borravalóval együtt 2 souvlaki gyros, 1 görög saláta, 2 kóla, 1 limonádé, 2 frappé, 1 kávé
Kalamitsi, Agios Nikitas: gavros 6 euró; stifado 8 euró; görög saláta 4 euró; feta 3 euró; kenyér 2 euró

Peloponnészosz:
Peloponnészosz, Planitero, Helmos:
pisztráng 7 euró; görög saláta 5 euró; kávé 1,5 euró; italok 1,5 euró; frappé 3,5 euró; galaktoboureko 4 euró
Peloponnészosz, Andritsena: összesen 10 euró borravalóval együtt 2 gyros, 3 üdítő, 1 frappé, 1 kávé
Peloponnészosz, Kalo Nero, Akrogiali: ouzo + mezedes 3 euró; rák 13 euró; polip 8,5 euró; görög saláta 4,5 euró; egy korsó sör 2,5 euró; italok 1,5 euró; kenyér 0,8 euró
Peloponnészosz, Pylos, Agyra:
dakos 4,5 euró;vegyestál 13,5 euró; görög saláta 6 euró; kávé 1,5 euró; italok 2 euró; frappé 2,5 euró
Peloponnészosz, Limeni:
összesen 65 euró borravalóval együtt a halebéd, kenyérrel, görög salátával, italokkal


IV. Jegyárak és nyitvatartások

(A jegyárak egy főre értendőek, kivéve ha máshogy van jelezve mellette.)

Lefkada:
Lefkada város, Régészeti Múzeum: jegy: 2 euró, nyitva: 8.30-15.00, hétfőn zárva
Lefkada város, Public Library of Lefkas (posztbizánci ikonok kiállítása): jegy: 2,5 euró, nyitva: 8.30-13.30 keddtől szombatig (elvileg délutánonként is nyitva van, de akkor épp az volt kiírva, hogy augusztus végéig csak délelőttönként van nyitva)
Moni Faneromeni: a belépés ingyenes, minden nap 14.00-16.00 között zárva tart
Karya, Folk Museum: jegy 2,5 euró, nyitva 09.00-21.00
Agios Nikitas-Milos vízitaxi: jegy 3 euró egy útra; a hajók folyamatosan mennek 11.00 és 18.00 óra között

Peloponnészosz:
Diakofto-Kalavryta kisvasút: jegy 9,5 euró egy útra;
hétköznapi menetrend: indulások Diakoftóból 08.10, 11.15, 14.12; Kalavrytából: 09.28, 12.27, 15.30;
hétvégi menetrend: indulások Diakoftóból 08.10, 11.15, 12.33, 14.12, 15.32; Kalavrytából: 09.28, 12.27, 14.10, 15.30, 16.50
Kalavryta Holocaust Museum: jegy 3 euró, nyitva: 10.00-16.00
Kastria, Cave of the Lakes: jegy 9 euró, nyitva: 09.00-16.30
Olympia: jegy 9 euró, nyitva: 08.00-20.00 kedd-vasárnap, 13.30-20.00 hétfő
Andritsena, Nikolopoulos Library: belépés ingyenes (LP alapján), nyitva: 08.00-14.00 kedd-szombat
Bassae: jegy: 3 euró
Nestor-palota: jegy 3 euró, nyitva: 08.30-15.00
Chora, Régészeti Múzeum: jegy: 2 euró, nyitva: 8.30-15.00, hétfőn zárva
Pylos, Neokastro: jegy: ?, nyitva: 8.30-15.00, hétfőn zárva
Ancient Messini, Régészeti múzeum: jegy 2 euró, nyitva: 8.30-15.00, hétfőn zárva
Ancient Messini, ásatás: belépés ingyenes, nyitva: 8.30-20.00
Kardamyli, Museum of Mourtzinoi: jegy: 2 euró, nyitva: 8.30-20.00, hétfőn zárva
Diros, Vlychada-barlang: jegy: 12 euró, nyitva: 08.30-15.00 október-május, 08.30-17.30 június-szeptember
Diros, Neolitikus Múzeum: jegy: 2 euró, nyitva: 08.30-15.00, hétfőn zárva


V. Utazás:

Repülőjegyek:
Budapest-Athén: http://www.malev.hu/ - link


VI. Felhasznált irodalom:

Lonely Planet: Greece (Lonely Planet Publications Pty Ltd, 2008)
G. Vogiatzis: Lefkada (Editions Michalis Toubis S.A., 2007)
Stefano Maggi - Cristina Troso: Az antik Görögország képes kalauza (Geoographia Kiadó, 2005)
Forgács András: A görög szigetvilág (Panoráma, 1998)
Szabó Magda: Zeusz küszöbén (Szépirodalmi Könyvkiadó, 1984)
Patrick Leigh Fermor: Mani - Travels in the Southern Peloponnese, The New York Review of Books, 2006)
Matthew Dean: Inside the Mani (szerzői kiadás, sponsored by Greekscape, 2006)
Magazine Messinia, 2010

http://www.ekalavrita.gr/ - link
http://www.kastriacave.gr/ - link
http://en.wikipedia.org/wiki/Rio%E2%80%93Antirrio_bridge - link
http://hu.wikipedia.org/wiki/Olimpiai_l%C3%A1ng - link
http://www.globemagtourism.com/al%20samir%20work%20for%20web_/WEB/Menu/home/
Castle%20of%20Fairy%20Tales%20in%20the%20Peloponnese,%20Greece.htm - link
http://hu.wikipedia.org/wiki/Line%C3%A1ris_B_%C3%ADr%C3%A1s - link
http://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Navarino - link