Folegandros I.

Folegandrosra este érkeztünk, s a sziget már az első pillanatban elvarázsolt minket, amiben a csodálatos helyen lévő szállásunknak is nagy szerepe volt. Az Anemousa Hotelben laktunk (http://www.anemousahotel.gr/en/index.php), ahonnét ilyen gyönyörű panorámánk volt a Chorára és a felette lévő Panagiára:

Ugyanakkor a tenger látványát sem kellett nélkülöznünk! :)

Késő este jutottunk be a Chora központjába (amely egyébként a szállástól kb. két percnyi sétára van :)), s ami még maradt a krétai tavernában, az lett a vacsoránk. :)

Másnap reggel elindultunk felfedezni a várost.

Sokan a Kikládok legszebb Chorájának tartják a folegandrosit. Itt sétálva ezt maximálisan meg lehet érteni! A település kicsi és nagyon bájos. A központi része egymáshoz kapcsolódó kis terek szövevényéből áll.

A sokat fényképezett Kastro:

Folegandros egyúttal a macskák szigete is. Ez legfőképpen este, a tavernákban ülve szembeötlő, amikor az asztal körül 6-7 macska várja egyszerre, hogy neki is jusson valami ínyencfalat, s ha nem kapják meg időben a jussukat, akkor bizony a mancsukkal megböködik az illető lábát, vagy ha ebből sem ért az ember, akkor felnyúlkálnak akár a tányérig is! :)

De azért persze nappal sem tűnnek el, csak olyankor békésen heverészve pihenik ki az éjszakai fáradalmakat.

Itt is egy! :)

Na meg itt is... :)

A krétai taverna van talán a leghangulatosabb helyen: két régi templom zárja közre a kis teret, s közé teszik ki az asztalokat.

A száradó ruhák látványa a templom előtt megszokott. :)

A folegandrosiak nagyon barátságosak, az első este után már másnap reggel ismerősként üdvözöltek! :) Beszédbe elegyedtünk, a "városnézést" :) megszakítva frappéztunk egyet, végignéztük egy láda barbounia kiporciózását, az egyik idős bácsinak elmagyaráztuk, merre van Magyarország, s végül még közös fényképkészítésre is invitáltak minket! :)

Később elindultunk felfelé a Panagia irányába. Útközben a városszéli Pounta térről ilyen a kilátás:

A templom fel tartva pedig már ilyen: előttünk hever egész Folegandros - na jó, csak a nyugati része! :)

Ez pedig a Chora, ahonnét jöttünk:

Egy kis ugrás az időben: délután a nyugati oldalon lévő Katergo beach-hez mentünk, amely egy kisebb kalandtúrává sikeredett. :D

Ugyanis térképpel, túrakönyvvel és fórumról ollózott leírásokkal is sikerült eltévedni, mert csak két Katergo feliratot nem vettünk észre útközben. :D Az elsőről tudtam, kerestem, ott kellett volna lennie az aszfalton valahol, de le volt kopva nagyon, így nem vettük észre, csak akkor, mikor már két helyit megkérdeztünk, s a térkép alapján saccoltam meg, hogy melyik leágazás lehet az. Parkol, kiszáll, s jééé, ott van az aszfalton a keresett nyíl és a Katergo felirat! :)

A második feliratról viszont senki nem szólt semmilyen leírásban, úgyhogy nem is figyeltünk egyáltalán, és annyira ettük a pékségben frissen vásárolt bougatsát (érdemes kipróbálni, a thessaloniki pékségben frissen készítik, nem fagyasztottból, mint máshol), és közben dumáltunk, hogy nem vettük észre, hogy rögtön az út elején az elhagyott házaknál le kell fordulni balra egy kis ösvényre, mert egy nagy sziklára óriási betűkkel fel van vésve, hogy Katergo... :D Figyelmetlenségünk jutalma az volt, hogy kb. 2 órán át kerestük kőből rakott falakon átmászva, tüskés bozótban, vérző lábbal, néha esőben, útról letérve a strandot... És már csak végképp csalódva, a kocsihoz visszafelé menet vettük észre a feliratot... :) Aztán mikor végigszaladtunk a kb. 15 perces, strandhoz vezető, light ösvényen, közben végig azon röhögtünk, hogy a könnyed séta helyett milyen túlélőtúrát szerveztünk magunknak... :D (Az utolsó 2-3 méternél a láb mellé jól jön a kéz is, mert olyan meredekké válik az ösvény, de ezt leszámítva a többi rész könnyen járható.)

Persze miután ilyen jól eltúrázgattuk a időt, más már nem fért bele a programba, csak az esti vacsi a Chorában. :)

Az pedig ma a matsata volt, ami Folegandros hagyományos, kézzel készített tésztaféléje. Többnyire piros szószos hússal szokták enni, ez itt éppen kecske. :)