Adatok, információk

Az itt megadott adatok a 2009-es főszezonban voltak érvényesek.


I. Szállások


Mykonos, Hotel Alkyon
http://www.alkyonmykonos.gr/ - link

Ár: 90 euró/éjszaka/kétágyas szoba. (Az első éjszakára nem egy sima szobát, hanem egy suite-ot adtak, mert csak az volt szabad. Annak az ára nyilván magasabb, de nem tudom, hogy mennyi, viszont képeket arról is mutatok alább.)

Elhelyezkedés: A Chora feletti hegyen. A belvárosból hazafelé jövet kb. 15-20 perc séta felfelé. Ha valakinek ez nem gond, akkor kitűnő választás. Viszont az elhelyezkedéséből adódóan meltemi esetén nem nagyon lehet kint ücsörögni az erkélyen; és mivel az egyik főút mentén van, éjszaka az arrajáró autók zaja behallatszik, ha nyitva van az erkélyajtó.

Leírás: Nagyon szép, modern, felújított szobák kis hűtővel, tévével, légkondival. Törülközőt adnak. Szintén új, kádas fürdőszobák. Az árban a reggeli és a reptéri/kikötői transzfer is benne van. A reggelizőteraszról és az úszómedencétől az egész városra és a tengerre fantasztikus panoráma nyílik és gyönyörű a naplemente. A szobákból változó a kilátás. Az udvarban a parkolás megoldott.

Értékelés: Nagyon kedves és segítőkész család vezeti a hotelt, mindent megtesznek a vendégekért. A hotel szép és rendben tartott, minden nap van takarítás. Csak ajánlani tudom.

Képek:

A suite:

A fürdőszoba:

Az erkély és a kilátás:

A normál szoba:

A fürdőszoba:

Az erkély és a kilátás:

A reggelizőterasz, a medence és a kilátás:(Kattints a panorámaképre, ha nagyban szeretnéd látni.)


A hotel:


Paros, Athina Studios
http://www.athinastudios.gr/ - link

Ár: 55 euró/éjszaka/stúdió.

Elhelyezkedés: Paros szigetének északi részén, Naoussában, a belvárostól kb. 10-15 percre egy dombon. Itt is igaz, hogy meltemi esetén az erkélyen nem túl kellemes tartózkodni.

Leírás: Kis konyharésszel ellátott stúdió. A fürdőszobában zuhanyzó (és zuhanyfüggöny is) van. Tévé, légkondi és törülközőbekészítés van. Az erkély igazából nem privát, hanem közös a szomszéd szobával, csak néhány virágcserép választja el jelképesen egymástól a két részt. Kilátás inkább csak a házakra van, bár a tenger is látszik valamennyire. Parkolni a háztól kb. 30 m-rel feljebb, egy beépítetlen "senki földjén" lehet. Transzfer csak minimum 5 éjszakás tartózkodás esetén jár, reggeli nincs.

Értékelés: Kedves, készséges tulajdonos, rendbentartott, minden nap takarított szobák. Nem bántam meg a választást.

Képek:

A stúdió:

A fürdőszoba:

Az erkély és a kilátás:(Kattints a panorámaképre, ha nagyban szeretnéd látni.)

A ház:

A ház előtt készült kép:


Naxos, Magic View
http://www.magicview.gr/ - link

Ár: 45 euró/éjszaka/szoba.

Elhelyezkedés: A Chorában, az északi Grotta részen, gyönyörű kilátással a Portarára és nyílt tengerre. A naplemente felejthetetlen. Viszont az északi fekvés miatt itt sem kellemes az erkélyen tartózkodni meltemi idején. A Portara kb. 10 perc sétára van.

Leírás: Egyszerű berendezésű szoba egy nagy hűtővel, tévével, törülközőbekészítéssel, légkondival. Konyharész a mi szobánkban nem volt, de a honlap szerint lehet olyan szobát is kérni. A fürdőszoba zuhanyzós, zuhanyfüggöny nincs. Pohár sincs a szobában. Parkolási lehetőség a ház előtt. Az árban benne van a transzfer, de reggeli nincs.

Értékelés: Kedves házaspár vezeti a szállást, barátságosak és segítőkészek. Minden nap van takarítás. Laknék itt újra bármikor.

Képek:

A szoba:

A fürdőszoba:

Az erkély és a kilátás:(Kattints a panorámaképre, ha nagyban szeretnéd látni.)


(Kattints a panorámaképre, ha nagyban szeretnéd látni.)

A ház:

A ház a Grotta városrészben:

Panoráma a Grotta házai előtt:

(Kattints a panorámaképre, ha nagyban szeretnéd látni.)


Santorini, Stelios Rooms
http://www.santorini.com/hotels/steliosrooms/ - link

Ár: 55 euró/éjszaka/szoba.

Elhelyezkedés: Oiában, a sétálóutca elején, egy taverna felett, fantasztikus kilátással a kalderára. (Bár Oiában van, de a híres naplementét innen nem lehet látni!)

Leírás: Egyáltalán nem modern berendezésű, de megfelelő stúdió kis konyharésszel és nagy hűtővel. Légkondi, törülközőbekészítés van. A kapott szobában fekvőgaléria volt (a többiben nem biztos, hogy az van). A fürdőszoba zuhanyzós, de zuhanyfüggöny és -tálca nincs. A ház hátsó bejárata nem a sétálóutcára néz, hanem a főútra, így autóval kényelmesen megközelíthető. Parkolás a házhoz tartozó szemben lévő üres telken kényelmesen megoldott. Transzfer és reggeli nincs az árban.
A tulajdonosnak van egy nagy kutyája is.
A ház alatt lévő taverna miatt előzetesen aggódtam, hogy esetleg hangos lesz a szállás, de egyáltalán semmi nem hallatszik fel még telt ház idején sem. A szállóvendégek elvileg 10% kedvezményben részesülnek ebben a tavernában történő étkezés esetén, de esetünkben erről elfeledkeztek, én pedig ezt nem tettem szóvá. (Gondolom, ha megtettem volna, megadták volna a kedvezményt, mert mások mesélték, hogy automatikusan megadták nekik.)

Értékelés: Ár-érték arányban - szerintem - Santorini legjobb szállása. (A kaldera oldalában az utána következő legolcsóbb ajánlat 90 euró/éjszaka körül van.) A szobák rendbentartottak, bár takarítás nem volt minden nap. A második nap szóltam, hogy vigyék el a szemetet és hozzanak wc-papírt, akkor másnap ezeket megtették és ki is takarítottak, ágyat húztak és új törülközőket is adtak. A tulajdonos lánya volt a kapcsolattartó, aki igazán kedves volt, és igyekezett mindenben segítségünkre lenni.

Képek:

A fekvőgalériás szoba:

Az alsó rész:

A fürdőszoba:

Az erkély és a kilátás:

A ház a sétálóutca felől:

A ház a főút felől, ahonnan autóval is megközelíthető:

A ház hajóról nézve Armeni kikötője felett:


II. Autóbérlés

Mykonos, Auto Center Car Rental
Fabrika, Mykonos, Greece, P.O. 84600
Tel/fax: 22890 22741
Mobile: 6944140308
E-mail: autocarrental@hotmail.com

Fiat Panda 2 napra 100 euró, azaz 50 euró/nap teljeskörű biztosítással, 300 euró önrésszel, a szálláshoz hozva és kompkikötőben hagyva.
Előző este helyben foglaltuk le az autót, akkor 50 euró előleget kellett otthagyni. Másnap az átvételnél fizettük ki a bérleti díj többi részét.
Letétet, hitelkártyát, készpénzfizetési csekk aláírását nem kérték.
Az autót a megbeszélthez képest kb. 3 óra késéssel hozták meg.
Benzin: 1,28 euró/liter. 2 nap alatt: 6,4 euró, napi átlag: 3,2 euró.

Paros, Economy Car Rentals . com
http://www.economycarrentals.com/ - link

Fiat Panda 3 napra 104,7 euró, azaz 34,9 euró/nap teljeskörű biztosítással, önrész nélkül, a kikötőben átvéve és a végén otthagyva.
Előre interneten foglaltam az autót a fent megadott oldalon keresztül. Kb. 20 euró előleget kellett a neten keresztül kifizetni, a fennmaradó részt érkezéskor kellett kiegyenlíteni. A helyi partner, akinél át kellett venni az autót, végül a Sixt kölcsönző volt.
Letétet, hitelkártyát, készpénzfizetési csekk aláírását nem kérték.
Benzin: kb. 1,2 euró/liter. 3 nap alatt: 20 euró, napi átlag: 6,7 euró.

Naxos, Fun Car
Naxos, Court Square
Tel: 22850 26084
Fax: 22850 26557
Mob: 6944 270244
E-mail: funcarnaxos@yahoo.com

Hyundai i10 3 napra 120 euró, azaz 40 euró/nap teljeskörű biztosítással, önrész nélkül, a kikötőben átvéve és a végén otthagyva.
Helyben foglaltuk le az autót, ami éppen ott állt, így rögtön vihettük is.
Lemásolták a bankkártyaszámot és aláírattak egy készpénzfizetési csekket fedezetként.
Visszavitelkor itt adódott egy kis kellemetlenség, mert 200 eurót ki akartak fizettetni egy sérülésre hivatkozva, ami szerintem már azelőtt is a kocsin volt. Végül nem kellett kifizetni. Ha jóhiszeműen közelítjük a kérdést, akkor félreértés volt (tényleg nagy felfordulás volt akkor a kölcsönzőben, esetleg lehetett így is); ha rosszhiszeműen, akkor pedig bepróbálkoztak, hogy 200 euróval megvágjanak.
Benzin: kb. 1,2 euró/liter. 3 nap alatt: 30 euró, napi átlag: 10 euró.

Santorini, Vazeos car-moto rental
http://www.vazeos.gr/ - link

Egy igen szakadt Daewo Matiz 4 napra 152 euró, azaz 38 euró/nap teljeskörű biztosítással, 300 euró önrésszel, a kikötőben átvéve és a végén a reptéren hagyva.
Előre interneten foglaltam az autót a fent megadott oldalon keresztül. Előleget nem kértek. (Először szerettek volna bankkártyaadatokat kérni, de ezt nem szerettem volna küldeni, így felajánlottam helyette, hogy inkább utalok előleget. Ez meg nekik nem kellett, így végül azt mondták, hogy akkor nem kell semmi.)
Letétet, hitelkártyát, készpénzfizetési csekk aláírását nem kérték.
Amikor átvettük az autót, nem a megállapodott áron, hanem 10 euró/nappal többért akarták adni, így volt egy kis vita, de aztán megoldódott. (Valószínűleg ez a cégen belüli rossz információáramlás miatt lehetett... a tulaj nem szólt az alkalmazottjának, hogy most ennyiért viszik a kocsit.)
Benzin: kb. 1,2 euró/liter. 3 nap alatt: 15 euró, napi átlag: 5 euró.


III. Étkezés

14 nap alatt összesen 1 főre, átlagosan kb. napi egy tavernázással : 369 euró
Napi átlag: 26 euró

Jellemző tavernaárak:

Mykonos: pita gyros 2,2 euró; kétszemélyes tengeri vegyestál a Chorában 32 euró; főétel Ano Merában (nem a Vangelisben!!:)): kb. 14 euró; dobozos kóla a gyrososnál 1,5 euró; a szállodában 2 euró; egy Mythos a szállodában 3 euró; egy kávé a kikötőben 1,5 euró; egy fagyis frappé ugyanitt 5 euró

Antiparos: 32 euró volt borravalóval együtt összesen egy adag grillezett és egy adag sült polip, egy görög saláta, egy frappé, két narancslé és egy kóla

Paros:
Alikiben 27 euró borravalóval egy adag főétel (sertéssült), egy adag sült apróhal, egy görög saláta és 2 üdítő;
Parikiában, a kikötőben borravalóval 20 euró egy kávé, egy fagyis frappé és két frissen facsart gyümölcslé

Naxos:
Chorában a pita gyros kb. 1,8-2 euró;
a kikötőben borravalóval együtt 32 euró volt egy mussels saganaki, egy cuttlefish stifado, egy görög saláta, kétféle naxosi sajt és az italok;
borravalóval együtt 14 euró volt két pita gyros, egy sült krumpli, egy görög saláta és két üdítő;
Kinidharosban 30 euró borravalóval együtt egy báránysült, egy görög saláta, egy kis vegyes ízelítő, egy adag skordilia és sok üdítő

Santorini:
Oia, Ammoudi, Sunset Taverna: kb. 80 dkg red mullet 60-65 euró, egy görög saláta 7,5 euró, egy üdítő 2 euró;
Kasteli taverna (a szállásunk alatti taverna): borravalóval együtt 27 euró egy báránysült, egy kebab és két fresh orange (ez utóbbiból 3 euró egy db);
Megalochori, Raki taverna: borrvalóval együtt 40 euró egy adag kagyló, egy adag szardella, egy görög saláta, egy fava és az üdítők;
Kamari, Taverna Andreas: borravalóval együtt 34 euró egy kleftiko (bárány), egy paradicsomos húsgombóc rizzsel, egy görög saláta és négy üdítő


IV. Jegyárak

(A jegyárak egy főre értendőek, kivéve ha máshogy van jelezve mellette.)

Delos:
Hajóindulások Mykonosról: odafelé: 9.00, 10.00, 11.00, visszafelé: 12.15, 13.30, 15.00
Jegy: 15 euró
Belépőjegy Deloson: 5 euró

Mykonos:
Régészeti Múzeum: jegy: 2 euró

Antiparos:
Barlang: 3,5 euró
Komp Parosról: 8 euró egy útra két főnek és egy autónak

Paros:
Bizánci Múzeum: 1,5 euró

Naxos:
Régészeti Múzeum: 3 euró
Della Rocca-Barozzi Velencei Múzeum: 5 euró
Apiranthos kis gyűjteményei összesen: 2 euró
Bazeos-torony: 4 euró

Santorini:
Vulkántúra Oiából (Nea Kameni vulkánsziget, Palea Kameni kénes források, Thirassia): 27 euró + 2 euró belépő Nea Kamenin
Történelem Előtti Théra Múzeuma: 3 euró
Régészeti Múzeum: 3 euró
Antik Thira: 2 euró


V. Utazás:

Repülőjegyek:
Budapest-Athén: http://www.malev.hu/ - link
Athén-Mykonos és Santorini-Athén: http://en.aegeanair.com/Default.aspx - link

Kompjegyek:

Mykonos-Paros: Seajet
Paros-Naxos és Naxos-Santorini: Blue Star Ferries
Kompjegyrendelés interneten: www.danae.gr - link
Kompjegy intézése magyar irodán keresztül:
TCD Holiday Utazási Iroda
Bokréta u. 19.,
Telefon: (1) 317 30 00


VI. Útikönyvek és linkek:

Lonely Planet: Görög szigetek (Park kiadó, 2007)
Stefano Maggi - Cristina Troso: Az antik Görögország képes kalauza (Geoographia Kiadó, 2005)
http://www.greeka.com - link
http://www.hellasz.hu - link
http://www.naxosnet.com - link
http://www.kislexikon.hu/smirgel.html - link
http://hu.wikipedia.org/wiki/Korund - link
http://hu.wikipedia.org/wiki/Kaldera - link
http://www.santorini-info.net/ - link
http://www.santoinfo.hu/ - link
http://www.iamatrade.com/ - link
http://www.theacropolismuseum.gr/ - link