15. nap: Hazautazás Santoriniről és az athéni Új Akropolisz Múzeum

Nem nagy öröm a hajnali sötétségben felkelni, de a korai repülőindulás miatt muszáj. Távozáskor a kulcsot a szoba ajtajában hagyjuk, ahogy ezt előzetesen megbeszéltem (a szobát már kifizettem az előző napok egyikén). A reptérre tartva útközben többen várakoznak az út mentén nagy csomagokkal, tehát már most sejthető, hogy sokan lesznek a gépen.

A reptérre érkezvén az autót a lábtörlő alá helyezett kulccsal a parkolóban kell hagyni, majd a már hosszan kígyózó sorba állva kezdetét veszi a szokásos repülőtéri procedúra. Később a menetrend szerint hajszálpontosan szállunk le Athénban, ahol még bőven van idő a budapesti gép indulásáig, így a csomagmegőrzőben hagyva a bőröndöket a már legutóbb megismert X95-ös busszal bemegyünk a belvárosba. A Syntagmára érkezünk, ahol először is körbenézünk valami ennivaló után. Szerencsénk van, mert a térrel szemben a McDonald's mellett találunk egy nagyon remek gyrosost, ahol a galérián még le is lehet ülni, ahol kényelmesen meg lehet reggelizni.

Utána az Új Akropolisz Múzeumhoz megyünk, amit egy hónappal ezelőtt nem tudtunk megnézni, mert pont a megnyitása utáni napokban voltunk itt, és akkor még nem lehetett csak így az utcáról becsöppenni. Most viszont ennek már semmi akadálya nincs, úgyhogy pillanatok alatt bejutunk a gondosan megtervezett, modern épületbe. Fotózni már az előtérben sem szabad (bár nem értem, hogy miért, de mindegy; ha nem lehet, hát nem tesszük).

A régi leletek bemutatása tulajdonképpen már a bejárat előtt elkezdődött, a kapuhoz ugyanis üvegpadlón vezet az út, amely alatt az épület alapozásakor felfedezett településmaradványok látszanak. A benti kiállítás úgy folytatódik, mintha az Akropolisz lejtőjén sétálnánk felfelé (ezt egy valóban lejtős rámpa szimbolizálja). Közben kétoldalt az ott talált emlékeket lehet megszemlélni.

Az első szinten a Propülaia, Niké temploma és az Erechteion (külön hangsúlyosan elhelyezve a kariatidák) leletei mellett archaikus szobrok tárlata fogad. A legfelső szint pedig teljes egészében a Parthenonnak van szentelve. Azért is van eltolva az épület többi részéhez képest, hogy pontosan párhuzamos legyen a Parthenon romjaival. Az itt látható eredeti töredékeket rekonstrukciók és rajzok segítenek elhelyezni a térben.

A múzeum megnézése után már el is fogyott a rendelkezésre álló idő: nincs más hátra, mint visszabuszozni a repülőtérre, majd a repülőút hazafelé...