6. nap: Paros I. (Kolibithres beach) és Antiparos (Antiparosi barlang; Soros, Faneromeni és Psaralyki beach; Chora; Glifa beach)

A Kolibithres beachen reggel még üres a parkoló, és a strandon is csak néhányan vannak. A különleges alakú sziklák kisebb és nagyobb öblökre szabdalják a partot. A nagyobbakban napernyők-napágyak vannak elhelyezve, a kisebbekben pedig némileg elvonultabban lehet letelepedni.

A part nagyon jó homokos, nem süppedős, hanem könnyen járható, keményebb fajta, kavicsnak pedig nyoma sincs sehol. A víz tiszta és lassan mélyülő. Nincsenek benne alattomos kövek vagy hínárok, teljesen sima a tengerfenék.(Kattints a panorámaképre, ha nagyban szeretnéd látni.)

Később a sziget másik felén, a puntai kompkikötőnél nem kell sokat várni, hamarosan fel lehet szállni az érkező járműre és talán tíz percbe sem telik, amíg kikötünk Antiparoson, a túloldalon. Legurulva a kompról hamar kiderül, hogy ezen a szigeten nincsenek kitáblázva a strandok. Viszont ekkor már a barlang közelében járunk, így először azt tekintjük meg.

A bejárat és a parkoló fent van a hegyek között. Szép innen a kilátás a sziget déli részére. Pár lépést kell még menni felfelé a pénztárhoz és a barlang bejáratához, ahol egy Agios Ioannis Spiliotis névre hallgató XVIII. századi kis templomocska is vár minket. Innen hosszú lépcsőn ereszkedünk lefelé a hegy gyomrába. Útközben végigcsodáljuk a különböző álló és függő cseppköveket, a különleges formákat, a csillogó falakat. Hatalmas a barlang belső tere és szépen meg van világítva minden érdekes látnivaló. Ahogy lépcsőzünk lefelé a 411 lépcsőfokon, megszólalnak a hangszórók és angol valamint görög nyelvű előadást hallunk a barlangról és történetéről. Nagyon régen felfedezték már, sokáig használták menedékhelyként, majd templomként. Manapság már csak a turizmus oltárán áldoznak itt. A bejáratnál lévő hatalmas álló cseppkő állítólag Európa legrégebbi ilyen képződménye - röpke 45 millió éves.

A barlang után tovább, dél felé található a Soros beach. Ez kivételesen ki van táblázva, úgyhogy nem nehéz megtalálni. Egy kiépítetlen, kavicsos part mutatkozik meg itt (amely azonban minden fotón ravaszul homokosnak mutatja magát). Néhány ház és taverna van a környéken.

Nemsokára már földúton való evickélés következik. Útközben van egy partszakasz, ahol néhányan napoznak és fürdenek, de nem látszik túl hívogatónak. (Utólag jövök rá, hogy ez valószínűleg a Sostis bay lehet, csak a valóságban ez sem néz olyan jól ki, mint a fotókon.) Elhagyatott, kietlen vidéken döcög az út a part mentén, de a tenger gyönyörű színekben játszik.

Egy építés alatt álló ház mentén - még nincs kész, de mellette a kis templom már tökéletesen be van fejezve:

A sziget déli csücskében eddig a keleti oldalon haladtunk a part mentén, de az út most átvisz a nyugatira, ahol egyszer csak egy csodálatos öböl bukkan fel. Rögtön megismerem, ez a Faneromeni beach! És valami álomszép...! :)

Már majdnem azt hittem, hogy ez az állítólag szép strandokkal rendelkező sziget tengerpartok szempontjából csalódás lesz, erre itt ez a gyönyörű hely, amivel nem lehet betelni! A víz hihetetlenül tiszta és szép színű, a mykonosi Platis Gialos óta sehol sem volt ilyen. Csak itt teljesen más hozzá a környezet, sehol egy hotel vagy ház, vad és elhagyatott a táj.

Az öböl olyan szabályos alakú, mintha kivágtak volna egy darabot a partvonalból, direkt arra a célra, hogy itt egy védett kis strandot hozzanak létre.(Kattints a panorámaképre, ha nagyban szeretnéd látni.)

Újra visszafelé, északra menet, a Chorához közeledve egy benzinkútnál lekanyarodva a Psaralyki beachre lehet kijutni. Ez kavicsos-köves, fákkal körbevett, keskeny

partszakasz. A víz itt is szép tiszta, mint mindenhol. Szemben Paros szigetét látni. Úgy tudom, ez a városhoz legközelebbi strand, úgyhogy akik itt szállnak meg, biztosan ide járnak ki. Vannak is jópáran.

A kis megálló után indulás tovább a Chora felé, ahol gyalogos "városnézés" következik, előbb végig a parton, aztán a fő utcán be a házak közé.

Tipikus kikládi város ez is. A fehérre meszelt házak, a kövezett, közte fehérre festett járda, a kék erkélyek, ablakok és a virágok nem hiányoznak innen sem; és sok más szigethez hasonlóan itt is van egy velencei erőd. Nincsen nagy élet, nyugodtan lehet bandukolni és bámészkodni az utcákon. A fő csapáson tavernák és turistaboltok sorakoznak. Ha letérünk a központi helyekről, akkor hamar a város szélén találjuk magunkat, ahol már csak a nyílt, kopár mezők vannak.

Az egyik mellékutcában van egy egyszerű kis taverna. Nem valami elegáns hely, a főutcán sorakozóknál sokkal lepukkantabbnak néz ki, a tulajdonos atlétatrikóban támasztja a falat, viszont a madzagra szép színes csipeszekkel felerősített polipok ennek ellenére határozottan pozitív érzéseket keltenek bennem. :) Persze azt is rendelek, mire emberünk odaballag a kötélhez, és az egyik példányt elviszi magával a konyhába. Nem sokkal később hoz helyette egy újat és kiaggatja az előző helyére. A szomszéd asztalnál egy olasz pár ül, akik szintén érdeklődve figyelik az eseményeket, majd megindul a beszélgetés a polipkészítés rejtelmeiről. A tulaj elmagyarázza, hogy a készítés módjától függően van szükség szárított vagy friss polipra, meddig és hogyan szárítják stb. Mire az elméleti előadás végére érünk, az eredményt a gyakorlatban is letesztelhetjük, mert elkészülnek az ételek, amelyek nem bizonyulnak csalódást keltőnek. :)

A Parosra való visszakompolás előtt még megkeresem a Glifa beachet, mert az is eléggé jól nézett ki a képeken. Ahogy a térképet nézem, aztán rájövök, hogy már útközben láttam ezt a strandot, csak akkor még nem tudtam, hogy ez az. Hát most már tudom, hogy erről a közvetlenül az autóút mellett húzódó homoksávról van szó.

Az átkompolás után a Parikia közelében lévő Krios beach irányába megyünk. Már előtte, felülről, az útról látszik, hogy ez egy nagy strand, zenével és sok emberrel, úgyhogy itt végül nem lesz kitérő. Viszont útközben nagyon szép a kilátás a Parikia melletti öbölre a sok kis fehér házzal és vitorlással.

Innen még felautózunk a sziget északi részére, Naoussán is túl, egészen a Santa Maria beachig. Errefelé is elég sokan vannak, van egy jó nagy parkoló is.