14. nap: Samos VI. (Vathy, Livadaki beach, Kerveli)


Vathy a sziget legnagyobb városa, fontos kikötője.A város Régészeti Múzeuma, amely főként a szigetről (és azon belül is főként a Heraionból) származó leleteket tartalmaz, két épületből áll: a régiből...

... és az újból.

A Szt. Spiridon-templom:

A kikötőmenti főtér:


Vathy fenti részén, a dimbes-dombos utcákon való sétálgatás ezúttal elmarad, mert olyan hőség van, hogy semmi kedvem arrafelé kutyagolni, úgyhogy további városnézés helyett inkább irány a közeli Livadaki strandja, amelyről ígéretes fotókat láttam előzetesen.

A partra vezető út vége földúttá válik:

A Livadaki beach valóban csodaszép, világoskék vize a chiosi Agia Dynamihoz hasonlít, csak az különbözik, hogy itt tele a part napernyőkkel és emberekkel.


Végül pedig következzék Kerveli, amely egy kis, nyugodt település a sziget keleti partján lévő védett öbölben. Samoson itt volt a szállásunk (amelyről bővebben az Adatok, információk oldalon írok).

Sok minden nem található itt, csak néhány szálláshely, és egy strand az öbölben, ami tulajdonképpen semmi különös, de kellemes hely a napi programok után egy-egy esti fürdőzéshez.

Van itt a parton egy "mini market" és egy taverna is......de a felsoroltakon kívül lényegesen több minden már tényleg nincs errefelé, úgyhogy csak pihenésre és nyugalomra vágyóknak ajánlott igazán.


Viszont a napfelkelték - a chiosi Vokariához hasonlóan - itt is csodaszépek.