9. nap: Samos I. (Pythagorio)


Pythagorióban az első megálló a főút mentén lévő Régészeti Múzeum, ahol a Kr. előtti és utáni századokban a szigeten fellelt szobrokat, épületmaradványokat, érméket, ékszereket, vázákat stb. mutatják be, rendkívül gondos elrendezésben (fotózni nem lehetett).

A város feletti hegyoldalban épült Kr. e. 550 körül az Eupalianos-alagút, amelyet készítőjéről neveztek el, és amely az ókori város vízellátását szolgáltatta.

A teljes 1350 m-es hosszából csak egy rövid, első szakaszon lehet besétálni, a többi le van zárva a látogatók előtt.

Az alagút bejáratától már remek kilátás nyílik a lent elterülő tájra: a városra és az itt látható repülőtérre is.

Az alagúttól feljebb a kis Panagia Spiliani kolostor található, amelynek temploma e kis barlangban van.

A bejáratnál a hajdanvolt cellák, a harangtorony és kápolna áll idilli környezetben.


És mindezt tetézi az árnyékos lugas...

... ahonnét még magasabbról látni le a városra, mint az előbb az alagúttól.

A mellékút mentén, amelyen feljöttünk a hegyoldalba, s amelyen most visszatérünk a városba, útközben egy pillanatra meg lehet állni két ókori romnál, az egyik ez a színház...

... a másik pedig egy hellenisztikus villa, amelynek mára már csak igen szerény nyoma maradt.

Ahogy visszatérünk a főútra, és továbbmegyünk nyugat felé, a reptér irányába, az út mentén még számos ókori romterületet találhatunk; pl. itt az volt kiírva, hogy "Athletic Area of Ancient Samos", a tábla mögött pedig ez a nagy, bekerített, üres mező állt...

Az atlétikai mező mögött pedig a Dondia névre hallgató három oszlop meredezik a magasba, ezek egy csarnok tartópillérei voltak.

Az előzőknél látványosabb a római fürdők ásatási területe, amelyet már az előbb, fentről, a hegyoldalból is észre lehetett venni:


A fentieken kívül a térkép említ még további környékbeli romokat, romterületeket is, mint pl. korai keresztény és geometrikus temető, különféle templommaradványok stb. - azok felfedezését a régészet iránt érdeklődő utókorra bízom. :)

A Pythagorio város szélén, a tengerparton álló különféle épületek együttesét is már jól ki lehetett venni fentről, a hegyoldalból:

Felfedezhető itt először is egy korai keresztény bazilika és egy bizánci várrom, amelynek építéséhez két hellenisztikus építmény maradványait használták fel.

Mellette áll a Metamorfózis-templom, amelyet a XIX. században emeltek a törökök felett aratott győzelem emlékére.

A török elleni harcoknak, illetve általában az egész korszaknak a politikai és katonai vezetője Lykourgos Logothetis volt, akinek a szobra a templom előtti téren látható...

illetve itt áll még a Lykourgos Logothetis-torony is, amelyet 1824-ben építtetett a névadó, hogy a harcokban védelmi célokra használja.

A torony belsejében ma kiállítás tekinthető meg.

A torony elől szép rálátás esik a Pythagorio várostól nyugatra elterülő nagy strandra és mögötte a partvidékre:

És szépen látszik az itteni falmaradványon, amint a régi építményekhez még régebbieket használtak fel:

Pythagorio nyugati végében, itt a Logothetis-toronytól nem messze búvik meg az alábbi egy-két, kikládiasan cicomázott, egyedi díszítésű utcácska.Pythagorio kikötője:

A kikötő melletti kis strand:

No és egy itteni fontos személyiség, a névadó Pythagoras ötletes szobra látható még természetesen a parton:

Ebéd egy vízparti tavernában:

Itt hoztak egy kis előételt is, csak úgy kérés nélkül, grátisz:

Majd az alábbi vegyestál következett:

Az óváros utcáin, a kikötő mögötti részen, nagyrészt XIX. századi házak állnak.

Pythagorio fenti részéről, a főút mellől csodaszép kilátás nyílik az előbb bejárt lenti városrészre és a kikötőre, strandra.