6. nap: Chios V. (Az emboriosi ásatás, Agia Dynami és Salaghona beach, Nenita, Kambos, Nea Moni)


Az emboriosi ásatáshoz vivő út:

A bejárat után gyalogút kanyarog fel a Profitis Ilias hegy tetejére.

De közben gyönyörű a kilátás és az utat végig romok szegélyezik – a Kr. e. VIII. században volt itt egy település, amelynek a nyomait ma is láthatjuk: ez pl. egy ház maradványa a Kr. e. VIII-VII. századból.

A tetőn valószínűleg egy Athéna-templom állt:

Innét a legszebb a kilátás a lenti Emborios falura.

A ma felkeresett strandokat már az első reggel a repülőről is sikerült megpillantani: a hármas tagozódású öbölben balról az első az Agia Dynami beach, amelynek gyönyörű, világoskék vize már a magasból is ígéretes; a középső, nagyobb öböl a Salaghona beach (ettől jobbra pedig a harmadik az Agelia nevű strand).

Agia Dynami felé – ezúttal a földön haladva:

A strand melletti kápolna és piknikezőhely:

Az Agia Dynami beach - Chios szerintem talán legszebb strandja:

A parton jobbra továbbgyalogolva egy elzártabb öbölbe lehet eljutni (a kép bal oldalán kivehető, hogy van még arra hátrébb egy kis beugró öbölke):

A Salaghona strandra vezető földút:

A Salaghona beach:

Főszezoni "tömeg" a strandon:

Nenita, a Vokaria feletti falu, a sziget déli részének egyik legnagyobb települése, ahol lehet bevásárolni, tavernázni stb.:

Nenita is középkori település, de az 1881-es földrengés után jelentős károkat szenvedett, így más falvakkal ellentétben ma már sok nem látható a korabeli építészetből.


Ebéd Nenitában - itt igazából csak az estékre készülnek étkekkel, de semmiképpen sem akartak éhesen elengedni még ebben a - számukra szokatlanul korai - időpontban sem, így abból adtak, ami volt; és azt meg kell hagyni, hogy igen ízletesnek bizonyult (a húsgombócok mindenesetre, finom, nyári, kapros-citromos mártásban).

Kambos nagy falakkal körülvett birtokokból és házakból álló vidék, amely a XIV. századtól a chiosi arisztokrácia lakhelye volt; jellegzetesek a grandiózus kapukkal bíró, barnás-vöröses "Thymiana" kőből épült házai (Thymiana egy közeli település, ahonnét ezek a kövek származnak).

A Panagia "Kokorovilia":

A szigeten ingyenes idegenvezetést tartanak a turistáknak minden nap változó helyen, ahogy az alábbi plakát mutatja - a Nea Moni esetében ki is próbáltuk: inkább érdekes színfolt volt, mint nagyon hasznos ismeretterjesztés, ugyanis a bő lére eresztett, részletes előadásnak, amelyet egy nagyon nagydarab helyi tanár produkált, a nagyja már a helyszínen az egyik fülemen be, a másikon ki... :).

Kilátás útban a Nea Moni felé:

A Nea Moni egy XI. századi kolostor, amely (másik két kolostorral együtt) szerepel az UNESCO világörökségi listáján.

Fénykorában Görögország egyik leggazdagabb kolostora volt, amelynek főtemplomában a bizánci mozaikok Görögországban fellelhető legszebb példányait láthatjuk még most is - bár már csak a XIX. századi tűzvész és török mészárlás utáni sérült állapotban.

A legenda szerint három remete talált egy Mária-ikont a templom helyén, s ezután kezdték meg itt a templomépítkezést.