4. nap: Chios III. (Chios város, Emborios, Mavra Volia és Foki beach)


Chios a sziget nem túl vonzó fővárosa, amely nagyjából a keleti partvonal közepénél fekszik.

A Bizánci Múzeum a XIX. századi Mecidiye-mecset épületében kapott helyet (benne különféle építészeti és egyéb emlékek láthatók a korai kereszténységtől a török uralom időszakáig).

A Korais Könyvtár (amely könyvtár és múzeum is egyben: helyi vonatkozású festmények, használati tárgyak stb. gyűjteménye).

Az épület előtt a névadó alapító, Adamantios Korais szobra:

A nagyon kicsi Régészeti Múzeum (ahol a korai bronzkortól a késő antik korig láthatók leletek):

A kikötő:A nemzeti ellenállók emlékműve - mivel Törökország alig karnyújtásnyira fekszik a szigettől, itt a szokásosnál is markánsabban van jelen a történelemben a török elnyomásra való emlékezés:

A „Kastro” – a régi török negyed:

A főbejárat - a vár falait eredetileg a bizánciak építették a X. század körül, hogy megvédjék a várost; de később a genovaiak és a törökök is használták, és felújították-hozzáépítettek.

A régi időkben genovai és görög nemesek éltek itt, de sajnos az ő palotáik, templomaik nem maradtak fenn; ma már csak a régi török település nyomait láthatjuk, egy-egy mecset vagy pasa márványsírjának maradványát.


Újra délen - lent az öbölben: Emborios.

Emboriosi ebéd: görög saláta…

… itt sajnos a szokásosnál nagyobb kishalak…

… és tintahal.A fekete kavicsos, vulkanikus Mavra Volia beach Emborios mellett, amely igen népszerű a szigeten nyaralók között, bár szerintem ennél jóval szebb strandok is vannak.

A strand végében lévő kis út egy pár lépésnyire lévő másik strandhoz, a Foki beachhez vezet: