3. nap: Chios II. (Pyrghi, Mesta, Olymbi)


Reggeli a Vokaria feletti faluban, Nenitában kapható helyi termékekből:

Pyrghi, a délnyugati rész középkori masztixfalvainak (= mastichohoria) legnagyobbika:

A „xista” nevű jellegzetes faldíszítés, amely az itálai sgrafittóból ered, és a genovaiak közvetítése révén kerülhetett a szigetre:
De azért van néhány olyan utca is, amelyik nincs kidíszítve:


A XII. századi, bizánci Ayioi Apostoli-templom:

A főtér a Theotokos-templommal:

A templom harangtornyába fel is lehet menni:

Leírások szerint az erkélyeken helyi, speciálisan termesztett miniparadicsomoknak kellene lógnia, de az egész városban csak ez az egyetlen kifüggesztett hagymaköteg volt fellelhető.

Frappézás a főtérnél:

Mesta, a kőből épült, fallal és tornyokkal körülzárt, középkori, erődített falu - ez még csak a külső rész, a falon kívül, itt kell leparkolni, és bejutni már csak gyalogosan lehet.

És bent, a falon túl...

A Taxiarhon-templom:


Ebéd Mesta főterén:

Mestából gyalogösvény vezet Olymbi felé:

Citromfa:

Az Agios Antonios-kápolna:

A masztixcserje, Chios, és azon belül is e vidék jellegzetessége:

A masztixszal való foglalkozás kemény kétkezi munka, amelyet még manapság is űznek a szigeten: a nyári reggeleken kora hajnali keléssel jár, olyankor végzik a bemetszéseket a fákon, gyűjtik össze a mézgát és tisztítják meg, hogy megfelelő legyen az eladásra.

Gyógyhatásúnak tartják, így a gyógyszeriparban és a kozmetikumokban is szokták használni, ezenkívül élelmiszerekben is előfordul. A török uralom idején a masztix némi kiváltságot biztosított a chiosiaknak, mert a szultán nagyra értékelte, és háremhölgyei állítólag szívesen fogyasztották a belőle készült rágógumit.

A gyanta, amiből a masztixtermékek készülnek:

Chiosi élelmiszerek és kozmetikumok – a legtöbb masztixtartalmú (pl. a fogkrém, tusfürdő, cukorka, üdítőital, tej stb…), és egyáltalán nem jó ízű... (beszerezhetők Pirgiben és Chios városában a kikötő menti boltban):

Olymbi, szintén egy középkori, fallal körbevett, erődített masztixfalu: